„ Hóvirágtenger” a templomkertben

 

Szakterület:  Természeti környezet

Fellelhetőség: Nagylengyel, Dózsa Gy.u. 2. ( Templomkert )

 

A hóvirág (Galanthus) az amarilliszfélék talán legismertebb növénynemzetsége. 20 fajuk a Pireneusoktól, Közép- és Dél-Európán át, a Kaszpi-tóig, illetve a Közel-Keletig található meg Közülük a legkülönlegesebb faj Görögországban él, októberben virágzik. Magyarországon négy fajjal találkozhatunk: a kertekben ültetett pompás, redőslevelű, levantei hóvirággal  valamint az őshonos kikeleti hóvirággal .

A hóvirágok élőhelyei az üde, vagy félszáraz lombos erdők, mediterrán és alhavasi cserjések, ritkábban fenyvesek. Földalatti raktározó szervük az 1-2 cm átmérőjű hagyma, amelyből két hosszúkás levél hajt ki a tél végén. A hagymából egy virágzó szár nő ki, amely egy virágot hordoz. A virág jellegzetessége a három nagy, hófehér külső lepellevél (a köznyelvben „szirom”), és az ugyancsak három kisméretű, belső lepellevél, amelyek zöld foltokat vagy rajzolatokat viselnek.

Településünk templomkertjébe az első hóvirág hagymákat Bogdán Lenke néni hajdani nagylengyeli lakos ültette el. Az évtizedek során az elültetett hagymák folyamatosan szaporodtak, így egy szinte összefüggő virágmező alakult ki.

Tavasszal szemet gyönyörködtető látványosság, ahogy a kertben és a domboldalon megjelennek az apró hófehér virágok. Az időjárástól függően akár néhány hétig is megcsodálhatjuk a templom körüli virágszőnyeget.

 
 
  www.nagylengyel.hu