Vadállomány Nagylengyel környékén

 

Szakterület: Természeti környezet

Fellelhetőség: Nagylengyel közigazgatási területe

 

A hatalmas egybefüggő erdőtömbökkel rendelkező, mezőgazdasági területekkel, szőlőhegyekkel tarkított zalai táj kiváló élőhelyet nyújt a nagyvadak számára. Bükkös és tölgyes állományaink táplálékot, sűrű aljnövényzetű és fiatal erdeink búvóhelyet biztosítanak részükre.

Legjelentősebb vadfajunk a világhírű gímszarvas. A zalai szarvas kiemelkedő minőségét mutatja, hogy itt a legmagasabb az aranyérmes trófeák aránya az egész világon. A gímszarvasagancsok világranglistáján az első 50-ből 16 Magyarországról származik és közülük négy a Zalai erdőkből.  

2015-ben Zala megyében 440 gímszarvasbikát ejtettek el a szarvasbőgés idején, a példányok 63 százaléka lett érmes a trófeabírálaton.

Második legjelentősebb vadfajunk a vaddisznó. Eredetileg a nyíltabb erdőségek lakója volt, de napjainkra Magyarországon a mezőgazdaságilag művelt területekre is behúzódik, és itt jelentős kárt is okozhat.

Őzállományunk nem túl jelentős, bár az utóbbi években javult a trófeaminőség. Apróvad állományunkat nyúl, fácán, mókus mellett – az utóbbi évtizedekben jelentősen megnövekedett – rókák és néhány menyétféle ragadozóállománya (nyest, nyuszt) alkotja.

A gazdag vadállomány környékünkre vonzza a természet kedvelőit és természetesen a vadászokat is. Településünkön a vadászat hosszú évekre nyúlik vissza és jelenleg is népszerű tevékenység. Nagylengyel körzete a Nimród- és a Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság területéhez tartozik, amelyeknek több helyi lakos is tagja.

 
 
  www.nagylengyel.hu